-
- Montati anvelope de iarna pe toate cele patru roti.
Pentru maximum de siguranta si control asupra vehiculului in conditii de vreme rece, montati anvelope de iarna pe toate cele patru roti. Pentru a imbunatati performanta in timpul deplasarii, multi monteaza anvelope de iarna doar pe puntea din fata. In timp ce acest lucru este tentant, nu va oferi un optim de aderenta, performata sau nivel de securitate.
- Montarea anvelopelor de iarna pentru puntea fata poate reduce aderenta spate. Puteti, de asemenea, sa riscati deraparea vehiculului (pentru tractiune pe spate) sau atunci cand incepeti virarea (tractiune pe fata sau spate).
- Montarea a doar doua anvelope de iarna pe puntea din spate creste riscul de a conduce drept inainte atunci cand incercati sa luati o curba.
- Umflarea anvelopelor iarna.
Cand se raceste vremea, scade presiunea in anvelope. Daca o anvelopa este umflata la 2 bari la 20°C, de exemplu, presiunea
poate fi de numai 1,8 bari la 0°C. In cazul in care presiunea in anvelope este scazuta, atunci cand le verificati in vreme rece, reumflati-le conform recomandarilor producatorilor de autovehicule.
Sfatul nostru:
- Cand setati presiunile pentru anvelopele reci (temperatura anvelopelor la temperatura mediului exterior), setati-le la presiunile recomandate de catre constructorii auto.
- Daca setati presiunile intr-un garaj sau atelier cu o temperatura mai calda, se adauga 0,2 bar la presiunile recomandate de constructorii auto. Acest lucru va asigura ca veti compensa pentru temperatura rece si va functiona la presiunile corecte.
- Intretinerea masinii pe timp de iarna.
Cel mai bun moment pentru a va pregati vehiculul pentru lunile reci de iarna ce urmeaza este atunci cand iarna bate la usa. Daca ati condus vreodata in conditii de zapada, gheata, pietris marunt si sare pe drum, insemna ca stiti ce efect au asupra masinii dumneavoastra. Zgarieturile mici duc la rugina, sistemul de incalzire primeste o sarcina pentru care nu este, probabil, pregatit si parbrizul trebuie sa se ocupe cu socul termic al unui exterior inghetat si stresul unui interior foarte cald. Daca este posibil, acoperiti parbrizul in timpul lunilor de iarna pe interior si exterior (un sfat bun este sa folositi hartie de ziar).
Securitatea parbrizului.
Un mic impact in parbriz se poate, in conditii meteorologice extreme,
transforma intr-o fisura majora. Deci reparati-va parbrizul oricand aveti posibilitatea inainte de venirea iernii sau s-ar putea sa treceti prin efortul de a-l inlocui. Conditiile de condus sunt deja precare in timpul iernii, astfel incat asigurati-va vizibilitatea sporita prin verificarea lamelor stergatoarelor de parbriz.Lichid de spalare pentru parpriz pe timp de iarna.
Daca ati condus vreodata la scurt timp dupa ce un utilaj cu material anti-derapant a trecut pentru a topi zapada si gheata, veti sti cat de important este sa aveti lichid de spalare de iarna. Asigurati-va ca recipientul cu lichid de spalare a parbrizului este plin si in stare buna de functionare. Parbrizele pot albi foarte repede din cauza sarii aruncate pe ele. Un sfat bun aici este acela de a nu dilua lichidul de parbriz cu apa fiindca acesta poate ingheta la temperaturile din timpul iernii aspre.
- Verificati starea bateriei frecvent; temperaturile scazute pot duce la descarcarea acesteia.
- Verificati ca uleiul din motor sa fie potrivit pentru masina dumneavoastra, precum si pentru conditiile iernii, deoarece la rece are tendinta de a se ingrosa.
- Spalati-va masina in mod regulat pentru a proteja sasiul, caroseria si anvelopele de la coroziune datorita sarii de pe drumuri.
- Verificati franele. Este periculos sa conduceti vehicule in timpul iernii cu frane prost intretinute.
- Verificati luminile. Exista o multime de nopti lungi inainte.
- Cand ar trebui utilizate lanturile de zapada.
Lanturile antiderapante ar trebui sa fie utilizate pe zapada tasata. Daca calatoriti catre anumite statiuni de schi, de exemplu, sunteti obligat sa echipati anvelopele cu lanturi de zapada (verificati inainte de a calatori).
Daca nu detineti un set, comerciantii vor fi bucurosi sa va sfatuiasca in legatura cu lanturile de zapada cele mai potrivite pentru vehiculul si dimensiunea anvelopei dumneavoastra. Ideal, o data montate, cel mai mare numar de lanturi ar trebui sa existe peste partea de contact a anvelopei. Ar trebui sa existe, in medie, un minim de 12 lanturi ce acopera anvelopa. Inainte de calatoria dumneavoastra, gasiti-va timp pentru a invata cum se potrivesc si cum se scot lanturile mai usor. Nu e nicio distractie montarea acestora intr-un viscol sub zero grade, cu degetele inghetate, la jumatatea drumului pe un drum de munte abrupt. Cateva ore de pregatire vor accelera aceasta operatiune considerabil.
Incercati sa va asigurati ca lanturile dumneavoastra de zapada sunt la indemana. Un sfat bun este sa le puneti ultimele in portbagaj cu celelalte lucruri de care aveti nevoie pe drum. Transportati o pereche de manusi si o lanterna (eventual una precum cele purtate de ciclisti sau cataratori pe casca.
-
Banda de rulare este singura parte a anvelopei care asigura aderenta la sosea. Inaltimea profilului este esentiala pentru siguranta vehiculului dumneavoastra. Adancimea profilului reflecta starea anvelopei. Rularea cu o anvelopa uzata creste riscul de explozie, de acvaplanare si scade capacitatea de deplasare in conditii de iarna. O inaltime mica a profilului in timpul iernii reduce drastic aderenta si controlul vehiculului. Conducatorii vehiculelor dotate cu anvelope a caror inaltime a profilului este mai mica decat limita legala risca sanctiuni contraventionale.
Etapa 1 – Analizarea benzii de rulare.
Prima etapa pentru verificarea inaltimii profilului consta in obtinerea unui unghi adecvat de
analizare a anvelopelor fata:- Opriti vehiculul pe o suprafata plana si fara denivelari.
– Trageti frana de mana.
– Intoarceti volanul la 45°, la dreapta sau la stanga, pentru a avea o vedere buna asupra anvelopelor
inainte de a le verifica.Este mai dificil pentru anvelopele din spate, dar acestea pot fi inspectate vizual.
Etapa 2 – Verificarea profilului.Puteti verifica apoi adancimea profilului si starea anvelopei. Nu va bazati doar pe
estimarile dumneavoastra: masurati adancimea profilului cu ajutorul unui instrument de
masurare adancime. Acesta este usor de utilizat, operatiunea durand doar cateva minute.Anvelopele trebuie sa prezinte o inaltime a profilului de cel putin 1,6 mm pe toata circumferinta si
pe o banda centrala formata din trei sferturi din latimea anvelopei. Verificati intotdeauna
adancimea profilului in diferite locuri. Toate anvelopele au indicatori de uzura in canelurile
principale. Atunci cand nivelul de uzura a profilului ajunge la acelasi nivel cu indicatorul de uzura, anvelopa a atins limita legala si trebuie inlocuita. Nu ezitati sa solicitati informatii de la specialistul in anvelope. -
Evitati problemele anvelopelor printr-o mai buna cunoastere a lor.
Pericolele rutiere cum ar fi gropi, sticle si pietre sunt, de obicei, inevitabile. Exista, totusi, trei cauze principale ale problemelor anvelopelor care pot fi evitate: umflarea necorespunzatoare, excesul de viteza si supraincarcarea. Luand masuri de precautie pentru a le evita, va asigurati o mobilitate mai sigura si de o viata mai lunga a anvelopei.
Sub sau Supra Umflarea.
Sub sau supra umflarea pot afecta viata anvelopei, confortul de conducere, tractiunea si franarea. Sub-umflarea genereaza flexarea excesiva a carcasei anvelopei, ceea ce duce la supraincalzire, cresterea rezistentei la rulare si uzura prematura. In cazuri extreme, sub-umflarea poate provoca daune anvelopelor. De asemenea, o supra-umflare poate reduce viata anvelopei, reduce aderenta si poate produce uzuri neregulate.
Condusul la viteze ridicate.
Condusul la viteze mari are o sansa mai mare de a provoca pagube anvelopei decat viteza mai mica
. Daca intervine contactul cu un pericol pe carosabil, exista o sansa mai mare de a provoca pagube anvelopelor decat la o viteza mai mica.
Condusul cu viteza duce la acumularea de caldura excesiva in anvelope, care poate provoca daune anvelopelor. Aceasta poate duce, de asemenea, la distrugerea subita a anvelopei si la pierderea de aer rapid. Imposibilitatea de a controla un vehicul in cazul in care o anvelopa trece printr-o pierdere brusca de aer poate duce la un accident. Daca vedeti orice deteriorare a unei anvelope sau sau a unei roti, inlocuiti-o imediat cu o anvelopa de rezerva, apoi cereti sfatul specialistului dintr-un centru de anvelope.
Supraincarcare.
Pentru a va asigura ca anvelopele nu sunt supraincarcate, verificati coeficientul de sarcina maxima al anvelopelor, care se gaseste pe flancul anvelopei. Nu depasiti aceasta cerinta. Anvelopele care sunt incarcate dincolo de sarcinile lor maxime pot pastra caldura excesiva care poate avea ca rezultat distrugerea brusca a anvelopei. Urmariti de asemenea recomandarile producatorului in ceea ce priveste incarcarea. Nu depasiti greutatea bruta pe osie impusa pentru orice axa a vehiculul dumneavoastra.
-
Există multe motive ale defecţiunilor anvelopelor, principalele trei cauze fiind:
1) Defecţiuni determinate de umflarea insuficientă.
Studiile efectuate de inginerii departamentului de service anvelope arată că cel puţin 25 % din anvelopele examinate sunt umflate insuficient cu mai mult de 10 %. Umflarea insuficientă este unul din motivele uzurii rapide a umerilor, uzurii neuniforme a benzii de rulare şi defectării premature a anvelopei. Însă, aveţi grijă; umflarea excesivă poate, de asemenea, determina manevrabilitate scăzută, uzura excesivă a anvelopei şi defectarea acesteia.2) Pericolele supraîncărcării.
Este ilegală încărcarea maşinilor, microbuzelor uşoare şi remorcilor de gabarit mic peste limita pentru care au fost proiectate. Supraîncărcarea solicită excesiv anvelopele, sporeşte devierea normală şi determină supraîncălzirea. Acest lucru va conduce la uzura rapidă, posibilitatea mai mare de deteriorare la impact şi pericolul defectării premature.
-> Verificaţi întotdeauna manualul vehiculului pentru presiunile ridicate de umflare în condiţii de sarcină maximă.3) Efectele rulării la viteze ridicate.
Rularea pe distanţe lungi la viteze ridicate generează acumularea de căldură. Acest lucru conduce la uzura sporită a anvelopelor şi la deflecţie.
-> Păstraţi anvelopele în stare bună, umflate corect şi conduceţi numai la vitezele lor maxime pentru a combate formarea căldurii.Când trebuie să-mi schimb anvelopele?
- După o pană, dacă specialistul în anvelope detectează un defect ireparabil.
- În cazul în care anvelopa nu se potriveşte cu vehiculul.
- În cazul în care aceasta a atins limita legală de uzură.
- În cazul în care există o uzură anormală.
- În cazul în care prezintă semne de îmbătrânire.
- În cazul în care prezintă tăieturi sau deformaţii periculoase pentru siguranţa.
-
Dureaza numai cateva minute, dar ar putea salva ceva mai mult decat timp si bani.
Intrucat anvelopele sunt singurul punct de contact cu suprafata drumului, incercati sa va alocati timp in mod regulat pentru a le verifica. O anvelopa uzata semnificativ reduce siguranta si performantele masinii dumneavoastra. Ce inseamna cateva minute in comparatie cu securitatea familiei dumneavoastra? Ingrijite corespunzator, anvelopele pot dura intre 60.000 si 120.000 de kilometri, in functie de cum conduceti si de conditiile carosabilului.
- Presiunea din anvelope.
Incercati sa va verificati presiunea anvelopelor o data pe luna sau inainte de a pleca in calatorii.
O anvelopa poate fi de fapt destul de dezumflata fara sa arate astfel. Pentru a fi in siguranta, ar trebui sa verificati presiunile in
mod regulat, in special inainte de o calatorie lunga. Presiunea corecta este un factor in securitatea si longevitatea anvelopelor dumneavoastra.
Amintiti-va sa verificati presiunea din anvelope numai atunci cand acestea sunt reci (atunci cand au rulat mai putin de doi kilometri) Daca nu sunteti sigur de presiunea corecta pentru tipul dumneavoastra de utilizare, va rugam sa consultati cartea tehnica a vehiculului dumneavoastra.
2.Adancimea benzii de rulare.
Este o idee foarte buna sa verificati adancimea benzii de rulare a anvelopelor dumneavoastra, precum si uzura si defectiuni, cel putin o data pe luna.
Anvelopele trebuie inlocuite atunci cand banda de rulare este uzata pana la 1,6 mm sau sub aceasta. Anvelopele ar trebui sa fie verificate si daca este necesar, schimbate. Acest lucru se datoreaza faptului ca se poate sa nu mai conduceti in siguranta suficienta si pentru ca ati putea incalca legea. Dealerul dumneavoastra va poate furniza anvelope cu un indicator de anvelope.
- Tracking.
Este un moment oportun sa va verificati tracking-ul la orice service sau inaintea unei inspectii tehnice.
Daca geometria suspensiilor pe vehiculul dumneavoastra este incorecta (tracking), atunci tinuta de drum poate fi afectata. La fel si securitatea dumneavoastra ar putea fi in pericol. Nu este intotdeauna posibil sa se simta acest lucru. Este posibil sa fi lovit o bordura sau groapa, care putea sa va fi „aruncat” rotile din aliniere fara sa fi observat. Este o idee buna sa aveti un furnizor de anvelope care sa verifice periodic daca este nevoie de ajustari, in mod ideal la fiecare verificare sau inainte de o inspectie tehnica periodica obligatorie.
- Echilibrare.
Este o idee buna sa va verificati echilibrarea anvelopelor de fiecare data cand faceti rotatia lor, ceea ce insemna intre 9.000 si 12.000 de kilometri.
Se face o mare confuzie intre tracking si echilibrare. Primul este ajustarea unghiurilor rotilor, in timp ce echilibrarea permite anvelopelor sa se invarta fara vibrare. Echilibrarea previne uzura prematura a anvelopei si protejeaza de asemenea, suspensia vehiculului si sistemele de directie. Acest lucru contribuie in mod semnificativ la confortul pasagerilor.
- Rotatie.
Extindeti viata anvelopelor dumneavoastra facand rotatia lor la fiecare 9.000 pana la 12.000 de kilometri.
Pentru a contribui la extinderea duratei de viata a anvelopelor dumneavoastra, va recomandam sa rotiti anvelopele, inclusiv cele de schimb, la fiecare 9.000 pana la 12.000 de kilometri. Acest lucru inseamna mutarea anvelopelor in pozitii diferite, ceea ce duce la uzura egala a pneurilor. Acest lucru va economisi bani si va extinde durata de viata a fiecarui pneu.
- Valvele.
Pentru motive de securitate este esential sa inlocuiti valvele de fiecare data cand inlocuiti anvelopele.
Valva joaca un rol foarte important in pastrarea etansa a anvelopelor.
Are o presiune mare pusa pe ea si se va uza cu timpul, dincauza presiunii fortelor care actioneaza asupra ei, de la rotatia rotii. Aceste forte sunt destul de puternice. La 90 km/h, valva are o forta de tractiune de 1,7 kilograme pe ea. Este esential ca valvele sa fie inlocuite de fiecare data cand anvleopele sunt inlocuite. Acest lucru va contribui la speranta de viata a anvelopelor si la securitatea dumneavoastra.
S-ar putea dovedi o falsa economie sa compromiteti viata anvelopelor sau chiar securitatea personala, de dragul pretului unui ventil nou. Verificati cu atentie cu furnizorul dumneavoastra de anvelope ca valvele sa fie inlocuite atunci cand se schimba anvelopele.
-
CUM SĂ OBŢINETI PERFORMANŢE OPTIME DE LA ANVELOPA DUMNEAVOASTRA.
În calitate de producător de anvelope de talie mondială, Dunlop cunoaşte importanţa obţinerii
performanţei optime. În această secţiune, se prezintă importanţa presiunii adecvate a anvelopelor, a verificării şi întreţinerii regulate, a depozitării corecte şi evitării uzurii excesive. Prin anvelope umflate adecvat şi bine-întreţinute, conducătorii auto se vor bucura de o mai mare siguranţă, manevrabilitate mai bună pe şosea, confort sporit şi economii.
Întreţinerea regulată este o metodă uşoară şi ieftină de a prelungi durata de viaţă a anvelopelor. Verificaţi în mod regulat anvelopele, acasă sau la un service auto sau o benzinărie.
Listă de verificare:
Verificaţi lunar presiunea corectă, consultând recomandările producătorului.
- • Inspectaţi vizual pentru a descoperi eventualele tăieturi, umflături sau deteriorarea flancului.
• Verificaţi adâncimea benzii de rulare. Pentru măsurarea cu precizie a benzii de rulare, există un mic instrument(subler de adancime).
• Verificaţi presiunea şi reglaţi-o, dacă acest lucru este necesar. Reţineţi – nu toate manometrele din service indică valoarea corectă.
• Curăţaţi murdăria din jurul supapelor, puneţi capacele de ventil la loc şi verificaţi dacă există pierderi de presiune (în special după umflare). Reţineţi: la fiecare schimbare a anvelopei, supapa trebuie să fie înlocuită cu una nouă, pentru a asigura o etanşare optimă.
• Îndepărtaţi pietricelele sau alte materii străine din benzile de rulare.
• Dacă anvelopele din faţă prezintă semne de uzură excesivă sau neuniformă, verificaţi geometria suspensiilor.
• Dacă anvelopele prezintă semne de uzură prin blocarea roţii, examinaţi frânele.
• Dacă sunt semne de vibrare, bătaie a roţilor sau uzură inegală a anvelopei, solicitaţi echilibrarea ansamblului (anvelopă şi jantă), deoarece acest lucru poate duce la o îmbătrânire accelerată a suspensiei şi a altor componente ale direcţiei.
Examinarea anvelopei:
Este foarte important ca anvelopele să fie examinate înainte, în timpul şi după călătorii lungi. Examinaţi pentru a descoperi dacă:
- Banda de rulare şi flancul sunt uzate inegal.
• Există semne de deteriorare (tăieturi, umflături etc).
• Există pietre sparte sau obiecte ascuţite în benzile de rulare.
Extrageţi toate pietricelele etc. cu un instrument adecvat, având grijă să nu înţepaţi cauciucul. Alte obiecte intrate în cauciuc, cum ar fi cuiele, trebuie lăsate acolo atât timp cât anvelopa rămâne umflată, până când vehiculul poate fi dus la un atelier de vulcanizare local, pentru reparaţii. Dacă un obiect ascuţit este scos dintr-o anvelopă, rezultatul aproape sigur va fi o pană. Dacă puteţi, este preferabil să conduceţi până la un atelier de reparaţii, decât să schimbaţi anvelopa pe marginea drumului.
- • Inspectaţi vizual pentru a descoperi eventualele tăieturi, umflături sau deteriorarea flancului.
-
Întreţinerea periodică a anvelopelor prelungeşte durata de viaţă, asigură performanţa optimă a anvelopelor şi promovează siguranţa de ansamblu la volan.
Toate anvelopele se uzează în cele din urmă, de aceea este important să ştiţi cum să recunoaşteţi când este momentul să luaţi măsuri. Dacă vă confruntaţi cu vibraţii excesive, deteriorarea distanţei de manevrabilitate sau de frânare, performanţă sub standard în condiţii de umiditate sau în viraje, probabil este momentul să discutaţi cu distribuitorul de anvelope. Este posibil să fie nevoie de rotirea sau de echilibrarea anvelopelor sau de înlocuirea anvelopelor cu altele noi. Ghidul nostru util vă prezintă operaţiunile de îngrijire a anvelopelor pe care le puteţi efectua singur(ă). De asemenea, vă indică în ce cazuri ar fi mai bine să consultaţi un service.
Presiunea anvelopelor: trebuie să verificaţi presiunea anvelopelor în mod regulat.
Umflarea corecta a anvelopelor este importanta pentru o durata de viaţă a anvelopei mai mare şi pentru rularea în condiţii de maximă siguranţă.Rotirea anvelopelor: rotirea anvelopelor la momentul potrivit promovează uzura uniformă şi prelungeşte durata de viaţă utilă a anvelopelor. Vă sfătuim să rotiţi anvelopele la fiecare 10.000 – 12.000 km sau o dată la şase luni.
Întreţinerea benzii de rulare: este important să verificaţi regulat banda de rulare a anvelopelor pentru a identifica eventuale defecte sau uzura excesivă sau neuniformă care ar putea indica probleme cu autovehiculul. Învăţaţi să citiţi banda de rulare.
Anvelope de schimb: Inspecţia periodică şi întreţinerea anvelopelor prelungesc durata de viaţă a acestora. În cele din urmă însă, toate anvelopele se uzează. Aflaţi când este momentul să înlocuiţi anvelopele.
-
ETICHETAREA ANVELOPELOR
Parlamentul European a aprobat un act legislative care prevede ca toate anvelopele noi vandute in Europa incepand cu data de 1 noiembrie 2012 trebuie sa fie etichetate cu claritate in privinta a trei proprietati :
Eficienta consumului de combustibil,
Aderenta pe teren umed,
Zgomotul exterior de rulare.
Aceasta eticheta pentru anvelope este asemanatoare ‘’etichetei energetice’’ aplicate pe aparatele electrocasnice, fiind utilizata chiar si aceeasi clasificare, de la A la G ( A pentru cel mai inalt nivel de performanta, iar G pentru cel mai scazut).Noua legislatie privind anvelopele are ca obiectiv:
Cresterea sigurantei rutiere,
Reducerea impactului negativ al anvelopelor asupra mediului,
Imbunatatirea raportului cost-eficacitate in condus.Etichetarea se aplica anvelopelor pentru autoturisme, autovehicule 4×4, SUV, autoutilitare si camioane, iar anvelopele care nu intra sub incidenta regulamentului includ anvelopele de curse, anvelopele profesionale off-road, anvelopele de rezerva si cele ale autovehiculelor de epoca, anvelopele resapate, cele cu tinte si cele a caror clasa de viteza este mai mica de 80km/h, precum si anvelopele pentru motociclete.
Eficienta consumului de combustibil /rezistenta la rulare.
In rulare o anvelopa se deformeaza, consumand energie in exces. Energia pierduta este cunoscuta ca rezistenta la rulare si are un impact direct asupra consumului de combustibil si a mediului. Cu cat rezistenta de rulare este mai mica cu atat anvelopele utilizeaza mai putina energie, masina foloseste mai putin combustibil si astfel elibereaza mai putin CO2 in aer.
Astfel: A – G = de la consum de combustibil scazut la unul ridicat (D – G nu se utilizeaza).
Exista o diferenta de 7,5% intre o anvelopa din clasa A si una din clasa G, aceasta traducandu-se intr-un consum mai mic in medie cu 6 litri la un plin de rezervor. Mai mult, datele tehnice arata ca 20% din consumul de combustibil al unui automobil este influentat de anvelopele acestuia.
Aderenta pe teren umed / performanta la franare.
Un aspect esential pentru siguranta in conditii de ploaie il constituie faptul ca anvelopele cu o aderenta mai buna pe carosabil umed au distante de franare mai scurte pe acest tip de carosabil.
Clasificarea se face in functie de distanta parcursa de un automobil dupa franarea la 80km/h pe carosabil umed.
Astfel: A – G = de la o distanta scurta la una mai lunga in conditii de teren umed ( D – G nu se utilizeaza). Diferenta dintre A si G este de 18 metri (aproximativ 4 lungimi de automobil clasa medie).
Emisiile de zgomot / zgomotul exterior.
Nivelul zgomotului exterior al unei anvelope este exprimat in decibeli (dB) si este insotit de una, doua sau trei unde sonore indicate pe eticheta.
O unda sonora reprezinta cel mai ridicat nivel de performanta, iar trei cel mai scazut. De fapt, trei bare reprezinta limita actuala, doua inseamna ca sunt indeplinite cerintele viitoarei legislatii, iar o singura bara inseamna inca o scadere de 3dB. Cu cat anvelopa este mai putin zgomotoasa, cu atat este mai ecologica.
Etichetarea anvelopelor acopera doar eficienta consumului de carburant, aderenta pe teren umed si zgomotul exterior si nu sunt mentionate criterii cheie precum rezistenta la acvaplanare, manevrabilitatea pe suprafete uscate, franarea pe suprafete uscate, stabilitatea la viteze mari, aici intervenind noi in calitate de ‘’experti in anvelope’’ pentru o informare asupra imaginii de ansamblu. Noua eticheta UE pentru anvelope nu ofera niciun fel de informatii privind criteriile specifice de performanta ale unei anvelope de iarna sau de sezon rece, tot ‘’expertul in anvelope’’ avand sarcina de informare si in acest caz.
Mai trebuie precizat ca legislatia privind etichetarea anvelopelor testeaza doar 3 criterii, revistele de specialitate testeaza 15 criterii in timp ce producatorii de anvelope testeaza in jur de 50 criterii de performanta atunci cand produc anvelope premium ( distanta parcursa, tractiunea, manevrabilitatea in caz de incarcatura, manevrabilitatea pe teren uscat, franarea pe teren uscat, manevrabilitatea pe zapada si gheata, franarea pe zapada si gheata, rezistenta la rulare, acvaplanarea in linie dreapta, acvaplanarea in curba, zgomotul interior, zgomotul exterior,etc).
-
Semnificaţia marcajelor de pe flancul anvelopei.
Marcajele de pe flancul anvelopelor ajută utilizatorii vehiculelor să identifice, să achiziţioneze şi să-şi întreţină corect anvelopele. Iniţial, acestea erau utilizate numai pentru identificarea producătorului anvelopelor. De-a lungul anilor, legislaţia guvernamentală a solicitat ca marcajele de siguranţă să fie afişate pentru a-i ajuta pe cumpărători să ştie că achiziţionează o anvelopă conformă cu normele legale.
Marcajele se încadrează acum în două grupe principale:
- Acele marcaje esenţiale pe care producătorii de anvelope le-au utilizat de mult timp pentru a indica fabricaţia, dimensiunea şi tipul (inclusiv presiunea recomandată pentru umflare şi sensul de rotire)
- Marcajele care au fost adăugate de-a lungul anilor pentru a respecta cerinţele legislaţiei în domeniile principale în care sunt utilizate.
Alte marcaje importante ce pot apărea pe flanc, acolo unde este cazul, sunt:
Ranforsat:
un marcaj care este adăugat lângă marcajul dimensiunii anvelopei pentru a indica faptul că aceasta are o capacitate mai mare de transportare a sarcinilor decât o anvelopă standard. Principala aplicaţie a anvelopelor de tip „ranforsat” este la camionete şi camioanele uşoare, însă acestea se potrivesc şi la anumite maşini de familie şi rulote.M&S:
noroi (Mud, engleză) şi zăpadă (Snow, engleză) – marcaj pentru identificarea anvelopelor cu profil de iarnă al benzii de rulare. În cazul anvelopelor „V” sau „Z” fără descriere de service, sarcina maxim admisă la viteza maximă a vehiculului trebuie indicată pe flanc.Detaliile şi localizarea marcajelor:
- Dimensiunea şi descrierea anvelopei.
Lăţimea anvelopei.
Lăţimea anvelopei în milimetri, măsurată între flancuri. Anvelopa din imagine are 235 milimetri lăţime.
Raport nominal de aspect.
Raportul dintre înălţimea secţiunii transversale a anvelopei şi lăţimea acesteia. 45 înseamnă că înălţimea este egală cu 45% din lăţimea anvelopei.
Construcţie.
Acest lucru prezintă modul în care a fost realizată anvelopa. Litera „R” simbolizează cuvântul radial, ceea ce înseamnă că firele pliurilor corpului (straturile de material care formează corpul anvelopei) sunt poziţionate radial de-a lungul anvelopei de la un talon la altul. Dacă anvelopele sunt adecvate pentru viteze mai mari de 300 km/h, litera „R” poziţionată în faţa diametrului jantei va fi înlocuită de inscripţia „ZR”.
Diametrul roţii.
Diametrul roţii din imagine este de 17 inci.
Simbol de vitezã.
Arată viteza maximă de serviciu pentru o anvelopă. „Y”, spre exemplu, înseamnă că o anvelopă are o viteză maximă de serviciu de 300 km/h. De menţionat că acest simbol se referă numai la capacitatea de viteză a anvelopei şi nu este o recomandare de depăşire a limitelor legale de viteză; conduceţi întotdeauna respectând limitele legale de viteză.
- Logo MFS: Protecţie pentru flanşa jantei (Rim Flange Protection).
- Anvelopă fără cameră de aer (tubeless).
- Sarcina maximă a anvelopei şi presiunea de umflare.
Indicele sarcinii indică sarcina maximă în livre şi kilograme pe care o poate suporta o anvelopă atunci când este umflată adecvat.
- Detalii constructive ale anvelopei.
- Marcaj D.O.T.
Înseamnă că anvelopa respectă toate standardele de siguranţă stabilite de Departamentul de Transporturi din SUA (Department of Transportation (D.O.T.). Lângă acesta, există un identificator sau o serie a anvelopei; o combinaţie de cifre şi litere cu lungime de până la 12 caractere.
7.Codul D.O.T. al producătorului.
Identifică producătorul şi fabrica de producţie a anvelopei.
- Data fabricaţiei.
Primele 2 caractere sunt pentru identificarea săptămânii, ultimele 2 caractere pentru identificarea anului.
9.Marcaj de aprobare ECE şi numărul anvelopei.
10.Informaţii despre sensul de rotatie al anvelopei.
Exemplu ce arată că anvelopa este direcţională.
-
INDICE DE INCARCARE (LI). INDICE DE VITEZA
SARCINA MAXIMA PE O SINGURA ANVELOPA. VITEZA MAXIMA A ANVELOPEI.
LI KG LI KG LI KG LI KG LI KG 50 190 65 290 80 450 95 690 110 1060 51 195 66 300 81 462 96 710 111 1090 52 200 67 307 82 475 97 730 112 1120 53 206 68 315 83 487 98 750 113 1150 54 212 69 325 84 500 99 775 114 1180 55 218 70 335 85 515 100 800 115 1215 56 224 71 345 86 530 101 825 116 1250 57 230 72 355 87 545 102 850 117 1285 58 236 73 365 88 560 103 875 118 1320 59 243 74 375 89 580 104 900 119 1360 60 250 75 387 90 600 105 925 120 1400 61 257 76 400 91 615 106 950 121 1450 62 265 77 412 92 630 107 975 122 1500 63 272 78 425 93 650 108 1000 123 1550 64 280 79 437 94 670 109 1030 124 1600 L max 120 km/h M max 130 km/h N max 140 km/h P max 150 km/h Q max 160 km/h R max 170 km/h S max 180 km/h T max 190 km/h U max 200 km/h H max 210 km/h V max 240 km/h W max 270 km/h Y max 300 km/h ZR peste 240 km/h -
Sfat cu privire la anvelopele second hand.
Nu cumpăraţi sau montaţi anvelope uzate dacă nu cunoaşteţi istoria acestora!
Achiziţionarea unei anvelope uzate presupune asumarea unui risc serios, mai ales atunci când originea acesteia nu o cunoaşteţi sau este nesigură. Este vorba aici de achiziţionarea de anvelope cu un anumit grad de uzură sau anvelope ce echipează un vehicul uzat. Anvelopele uzate este posibil să fi fost expuse unei exploatări, întreţineri sau stocări improprii sau este posibil să fi suferit diverse deteriorări.
Nu toate deteriorările pe care le are o anvelopă pot fi vizibile în exterior. De exemplu, reparaţiile improprii sau deteriorările cămaşei interioare pot fi observate numai dacă anvelopa este inspectată pe partea interioară, după ce a fost demontată de pe jantă. Un service profesionist de anvelope trebuie să facă o inspectie interioară şi exterioară a anvelopei uzate înainte de a fi folosită. Dacă se achiziţionează un vehicul la mâna a doua, anvelopele acestuia trebuie demontate şi supuse aceluiaşi tip de inspecţie de către un service profesionist.
Durata de viaţă a unei anvelope depinde de o serie de factori precum: depozitarea, stivuirea, rotirea şi modul de exploatare al acesteia (sarcina, viteza, presiunea, deteriorările din trafic, etc.). Deoarece condiţiile de exploatare pot fi foarte diferite, stabilirea cu precizie a duratei de viaţă a unei anvelope nu este posibilă.
Puteţi însă să verificaţi când a fost fabricată anvelopa deoarece majoritatea producătorilor de anvelope utilizează pentru aceasta un sistem comun de codificare. Puteţi găsi acest cod pe flancul anvelopei. La anvelopele fabricate după 1999 ultimele patru cifre reprezintă data fabricaţiei. Primele două cifre dintre acestea patru indică săptămâna fabricaţiei, iar ultimele două anul fabricaţiei. De exemplu o anvelopă marcată 2214 a fost fabricată în săptămâna 22 a anului 2014.
-
Acvaplanarea, un pericol real dar invizibil.
Acvaplanarea sau hidroplanarea apare in momentul in care apa dintre anvelopa si suprafata carosabila nu poate fi inlaturata. Stratul de apa se acumuleaza in partea din fata a anvelopei pana cand presiunea apei ajunge sa depaseasca presiunea din anvelope, moment in care anvelopa pierde contactul cu solul. Rotile aluneca, iar virarea, franarea sau accelerarea nu mai pot fi controlate. In plus, vehiculul poate derapa si se poate rasuci, generand o situatie potential periculoasa.
Prevenirea si reducerea acvaplanarii:
- Verificati regulat anvelopele si presiunea acestora. Presiunea scazuta creste riscul aparitiei acvaplanarii. Daca presiunea este mai mica cu 30% fata de valoarea recomandata, riscul aparitiei acvaplanarii creste semnificativ.
- Verificati uzura si adancimea de profil. Cu cat adancimea de profil este mai mare, cu atat cantitatea de apa care poate fi eliminata este mai mare, iar riscul aparitiei acvaplanarii mai redus.
- Reduceti viteza atunci cand va apropiati de pelicule de apa.
Care sunt cauzele aparitiei acvaplanarii?
O cantitate prea mare de apa pe carosabil poate face ca vehiculul sa piarda
contactul cu solul. Ruland cu viteza pe o suprafataacoperita cu apa, o parte din pelicula de apa este impinsa in fata anvelopei. In contact cu anvelopa, presiunea apei creste. Daca presiunea apei este mai mare decat presiunea anvelopei, apa nu mai poate fi eliminata si anvelopa pierde contactul cu solul. Cu cat apa este mai adanca si viteza vehiculului mai mare, efectul se amplifica si aderenta anvelopei scade semnificativ. Pentru ca anvelopa sa isi pastreze aderenta pe carosabil umed, apa trebuie inlaturata.
Relatia apa – profilul benzii de rulare.
Din fericire, canalele din banda de rulare si forma amprentei la sol pot impiedica acvaplanarea. Cu cat banda de rulare este mai uzata, cu atat capacitatea anvelopei de a impiedica acvaplanarea scade. Cu cat pelicula de apa este mai adanca, cu atat aderenta este mai mica.
-
Respectati legea si echipati-va masina cu anvelope de iarna.
Va ganditi sa mergeti la munte anul acesta? Atunci, cu siguranta ca v-ati pregatit echipamentul de schi si hainele groase. Dar v-ati gandit si la anvelope? Anvelopele de iarna va garanteaza siguranta in deplasare pe timpul iernii. Adesea insa, acestea nu reprezinta o optiune, ci sunt impuse chiar prin lege in multe tari europene, odata cu instalarea anotimpului rece.
Informati-va inainte de a porni la drum.
Nu doar iernile difera de la o tara la alta, ci si legislatia. Informati-va inainte de a pleca la schi anul acesta. In timp ce in anumite tari, cu o clima mai blanda, nu exista niciun fel de reglementari privind anvelopele de iarna, in alte tari, cum ar fi Austria sau Slovenia, utilizarea anvelopelor de iarna este impusa prin lege. In tari precum Franta sau Elvetia, nu exista norme legale referitoare la anvelopele de iarna, dar este obligatorie echiparea masinii cu anumite echipamente speciale de iarna (anvelope de iarna sau lanturi) pe anumite portiuni de drum, in functie de conditiile de rulare.
Data de la care este necesara montarea anvelopelor de iarna difera de la o tara la alta. De exemplu, in Norvegia, anvelopele de iarna trebuie utilizate in perioada 16 octombrie – 30 aprilie, in timp ce in Estonia, perioada de utilizare a anvelopelor de iarna este cuprinsa intre 1 decembrie si 1 martie. Astfel, este important sa cunoasteti legislatia tarii in care va aflati, dar si vremea si conditiile de drum carora va trebui sa le faceti fata. Fiti atent la prognozele meteo si la sfaturile de calatorie inainte de a porni la drum.
Adancimea profilului.
In UE, adancimea minima legala a benzii de rulare este de 1,6 mm. Exista si tari precum Austria si Letonia, in care adancimea minima legala pentru anvelopele de iarna este de 4 mm. Daca ati montat deja anvelopele de iarna, verificati daca adancimea de profil respecta prevederile legale.
Anvelope cu tinte.
Anvelopele cu tinte metalice ofera o tractiune excelenta pe suprafetele acoperite cu noroi inghetat sau gheata. Cu toate acestea, anvelopele cu tinte nu sunt recomandate pentru suprafetele umede sau uscate pe care nu exista gheata deoarece, in acest caz, distanta de franare creste, anvelopele sunt mai zgomotoase si se uzeaza mai rapid. Din acest motiv, in tari precum Germania si Republica Ceha, anvelopele cu tinte sunt interzise prin lege. Respectati intotdeauna legislatia tarii in care va aflati.
Legi care salveaza vieti.
Legislatia privind anvelopele de iarna are ca scop reducerea accidentelor si salvarea de vieti. In Franta nu exista legi privind obligativitatea echiparii vehiculelor cu anvelope de iarna, dar exista planuri pentru implementarea unor astfel de legi, in vederea reducerii numarului accidentelor rutiere.
Cu anvelopele de iarna, deplasarea pe suprafete umede sau acoperite cu zapada sau gheata devine mai usoara si mai sigura. Aceste anvelope asigura o tractiune superioara si reduc distanta de franare. Desigur ca trebuie in continuare sa fiti atent la drum si la ceilalti soferi si sa conduceti cu maxima prudenta, mai ales daca vremea este nefavorabila. Alegeti intotdeauna anvelope de iarna care ofera un randament kilometric superior, cu performante optime la franare.
-
ANVELOPE DE IARNĂ DUNLOP.
În condiţii de iarnă, anvelopele de vară pierd aderenţa datorită tehnologiilor dedicate pentru vară şi materialului compozit
pentru banda de rulare. Anvelopele de iarnă beneficiază de tehnologii speciale cu lamele şi materiale compozite pentru banda de rulare, pentru a oferi o aderenţă mai bună pe orice tip de suprafaţă. În Europa, producătorii de anvelope recomandă să nu se aştepte temperaturile sub zero grade pentru achiziţionarea anvelopelor de iarnă. Dunlop recomandă ca trecerea de la anvelope de vară la cele de iarnă să se facă atunci când mercurul din termometre scade la 7°C. Dunlop dezvoltă anvelope de iarnă concepute special pentru a face faţă tuturor condiţiilor meteorologice de iarnă, fără a face compromisuri în ceea ce priveşte confortul sau performanţa.
Deşi vehiculele 4×4 şi SUV-urile (Sport Utility Vehicle) sunt echipate cu tracţiune integrală, este recomandat ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă corespunzătoare, mai ales dacă sunt utilizate majoritar pe şosele normale. Principalul motiv pentru care sunt necesare anvelope de iarnă este acela că vehiculele 4×4 şi SUV-urile au un centru de greutate înalt şi o greutate mare, ceea ce înseamnă că au nevoie de o bună capacitate de tracţiune şi frânare, în orice moment.
-
Părţi componente ale anvelopei.
Pliu: benzile de material care alcătuiesc straturile interne ale anvelopei sunt numite pliuri. Ele sunt compuse din corzi ţesute acoperite cu cauciuc şi permit anvelopei să fie flexibilă, fără a fi elastică. Un strat dur numit pliu de carcasă este suprapus pe căptuşeala interioară a anvelopei şi conferă rezistenţă anvelopei.
Taloane: taloanele creează etanşeitate între anvelopă şi jantă. Sunt realizate din ţesătură de oţel de înaltă rezistenţă, acoperită cu cauciuc.
Centură: centurile sunt coli ţesute din fire de oţel şi acoperite cu cauciuc, plasate în jurul anvelopei pentru a-i menţine rezistenţa şi rigiditatea. Centurile pot să conţină şi cabluri din Kevlar pentru forţă superioară, durabilitate şi rezistenţă la perforare.
Flanc: zona din cauciuc gros dintre talon şi banda de rulare se numeşte flanc. Producătorii marchează informaţii esenţiale despre anvelopă pe flanc. Flancul asigură, în plus, stabilitatea laterală a anvelopei.
Umăr: marginea teşită aflată la intersecţia dintre banda de rulare şi flanc este cunoscută sub numele de umăr al anvelopei. Designul umărului este un element cheie care contribuie la caracteristicile de performanţă, în special aderenţa în viraje.
Bandă de rulare: banda de rulare este punctul de contact dintre anvelopă şi carosabil. Banda de rulare contribuie la confortul la volan, dar şi la aderenţă, iar modelul şi materialul compozit de cauciuc utilizate sunt esenţiale pentru performanţa anvelopelor.
Nervură: multe anvelope au o nervură centrală pentru rezistenţă şi ranforsare suplimentara.
Caneluri şi lamele: canelurile dintre blocurile benzii de rulare permit anvelopei să disperseze rapid apa, noroiul şi zăpada, prevenind acvaplanarea. Lamelele sunt fante mici în blocurile benzii de rulare, care asigură o mai bună aderenţă.